Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vidle a politika

VIDLE A POLITIKA
Nehledáme politické názory ... vnímáme jen, jak se politici a mediální komentáře ohánějí vidlemi.

07022013denik.jpg

czechfamily.jpgPrvní přímé prezidentské volby 2013 se neobešly bez vidlí.
Zpravidla je lepší věci hodnotit s odstupem a nadhledem. Ale už z nabídky kandidátů v prvním kole prezidentských voleb bylo zřejmé, že pokud by mělo Muzeum vidlí mít jednou šanci získat vidle od samotného prezidenta, tak by to přicházelo v úvahu u lidového Miloše Zemana. Pokud opomenu to, že si podle servru iDnes během předvolebního klání Jiří Dienstsbier naběhl na Kalouskovy vidle. Těžko říct, komu zůstaly ... A pak se dozvíte, že si Karel s Kalouskem naběhli na vidle taky (prvnízpravy.cz  3.2.2013).  Případy jsou dokumentovány již v minulosti. Lubomír Zaorálek na svém blogu 9.8.2012 např. tvrdí, že si na vidle naběhl pan Duka v souvislosti s církevními restitucemi. A podle Parlamentních listů si zas pro změnu na vidle naběhli Hrdlička a Šťastný (24.11.2011). „Myslím si, že to byl i velmi zajímavý sportovní výkon. Že pánové Šťastný a Hrdlička by měli být vyhodnoceni jako mistři republiky ve sprintu na vidle. To se málokdy v politice vidí," dodal Kalousek. A hnedle o měsíc později v Parlamentních listech (13.12.2011) uveřejněn příběh "Kterak si Bohouš Sobotků na vidle naběhl".  Na iDnes zas třeba řešili: "Naběhli si odboráři na vidle, nebo je stávka legitimní?"  Jako hotová věc se jeví informace "Martin Bursík na vidlích" . Podle všeho od Mostecké uhelné (Neviditelný pes,  VI.2010).

Po proběhlých volbách bych si ale troufnul nabídnout Hradčanům i vidláckou vlajku. Povolební komentáře na aktuálně.cz si všímají nejen důsledků navozené xenofóbní atmosféry, ale opět i vidlí: ... do voleb .. „hodí vidle". Tak teď nevím, jestli se z výsledku voleb mohu ze zištných důvodů radovat. Každopádně k zahrabávání zákopů přispějeme tím, že i nadále u naších dárců nebudeme evidovat rasu ani politický názor.

Politika a zlodějna jsou v očích lidu hodně příbuzná slova. Není pak se co divit, brňák Radim Jančura, majitel Student Agency a člen Fondu proti korupci, by to řešil tím, že by do zlodějny hodil vidle ... třeba po Kalouskovi? (78. díl Show Jan Krause)

A příznivců oblíbené disciplíny Vidláckých neolympijských her a návštěvníků našeho muzea neustále přibívá. Radek John se například pochlubil "Kdybychom do toho nehodili vidle, byly by dražší potraviny nebo léky“ (E15.cz  16.2.2013) ... a že se jim podařilo kabinetu „hodit do některých návrhů vidle“ se pochlubil končící předseda i na sjezdu VV (zprávy.rozhlas.cz  16.2.2013). K promyšlenějším technikám lze řadit "Chytře hozené vidle do bankovní unie" (E15, Xii.2012). Pokud chcete mít jistotu, že trefíte, udělejte to jako expředseda: "Paroubek hází vidle do ČSSD" (Parlamentní listy, 4.8.2011).

Vidle jsou nedílnou součástí při prezentaci politických frašek. Zejména, pokud se některé kauzy dostanou až na divadelní prkna.

blondata-bestie.jpg

Vidlím se nevyhnou ani poslanecké interpelace.
Praha: David Rath na téma Topolánek a vidle
Ostré výroky proslavily poslance ČSSD Davida Ratha, který si při sněmovních interpelacích nebere servítky. Když sněmovnou otřásala aféra poslance ODS Jana Moravy. který sbíral kompromitující materiály na své kolegy, tehdejší premiér Topolánek to komentoval prohlášením, že chce proti podobným praktikám v politice bojovat a hodlá „vyčistit ten Augiášův chlév“. „To byste musel vzít vidle, zapíchnout si je do vlastních zad a vyhodit se sám,“ řekl David Rath Topolánkovi po jeho vystoupení.

Méně usměvné to pak ale je, když nespokojenost s politiky přeroste v defenestrace nebo rebélie prostého lidu. K jedné takové nabádali komentáře na  facebooku střelce Vondrouše slovy "S vidlema na hrad" (který jak zas víme od nového prezidenta postřelil dosluhujícího prezidenta softwarovými kuličkami). Jestliže "vypořádat se se škůdci země a jejího lidu nelze", tedy prý nelze než "vzít do rukou hole, vidle, lopaty a vyjít do ulic". I když existují i opačné názory: Když se u nás chlapi poperou aneb Vidle nejsou program (Britské listy, Karel Dolejš, 29.5.2009). Ale může se vám stát, že nebudete muset nikam chodit. V tomto případě může dojít na slova Bohumila Doležala "Politik do domu, vidle do ruky" (lidovky.cz 25.1.2010). Ale to už bychom se taky mohli dostat do situace "Když místo věcné diskuse nastupují vidle…" (Mladá pravda č.5/2004). V této souvislosti bych uvedl prognózu Jiřího Čunka z  2.10.2011 v rozhovoru pro Parlamentní listy: "... prostě ti, kteří bydlí v těsném sousedství těch sociálně vyloučených lokalit, budou trpět přítomností těch lidí, s tím, že jim nikdo nepomůže. Nakonec se zvednou, vezmou do slova a do písmene vidle, anebo je podají těm, kteří to udělají za ně."

Kromě nás skrze vidle sleduje politické dění rovněž časopis Respekt ve své rublice "Vidlemi".

[inspirováno Fidelem Kubou • založeno 01/2012]